Interview Arnaud Booij TaxLive: ‘Praktijk in de kou door onduidelijke conceptwetgeving trustregister’

Op 2 juni 2020 werd Arnaud Booij geïnterviewd door TaxLive over de onduidelijke conceptwetgeving over het trustregister.

Na het nog altijd niet ingevoerde UBO-register, is het nu de beurt aan een centraal register met informatie over de UBO’s van trusts en soortgelijke juridische constructies. De conceptwetgeving voor implementatie van dit register stemt weinig hoopgevend. Het verplichte Europese ‘moetje’ is met zoveel onduidelijkheid omgeven dat de praktijk in de kou achterblijft.

Een ‘moetje’

De consultatieronde voor het conceptwetsvoorstel tot implementatie van een register van trusts en soortgelijke juridische constructies en hun uiteindelijk belanghebbenden (Ultimate Beneficial Owners: UBO’s) is onlangs afgerond. Net als andere EU-landen is Nederland verplicht tot het instellen van een trustregister. Die verplichting vloeit voort uit de gewijzigde vierde anti-witwasrichtlijn. Het trustregister had uiterlijk 10 maart 2020 geïmplementeerd moeten zijn. Het mag duidelijk zijn dat Nederland die datum niet heeft gehaald.

Lees het gehele interview hier.