Openheid over cryptovermogen is niet altijd eenvoudig
Door de groeiende cryptomarkt en de bewustwording ten aanzien van de verplichting om cryptovermogen aan te geven in de belastingaangifte, zijn er steeds meer mensen die (alsnog) hun volledige cryptovermogen willen opgeven en een verbeterde aangifte inkomstenbelasting willen doen.
Er kunnen hiervoor verschillende redenen zijn. In de praktijk maken wij een heel scala aan beweegredenen mee. Het kan zijn uit de angst dat straks via de nieuwe EU-richtlijn (DAC8) cryptovaluta’s zichtbaar zullen zijn voor de Belastingdienst en uitwisseling van gegevens makkelijker zal zijn. Het kan ook zijn dat de bewustwording groter wordt en eerder niet voldoende bekend was wat allemaal aangegeven diende te worden. Een andere mogelijkheid is dat iemand bang is voor een strafrechtelijk onderzoek of wegens het handelen in crypto’s of uitbetalen van crypto’s te maken hebben met (langlopende) discussies met financiële instanties zoals banken. Met enige regelmaat krijgen wij cliënten bij ons waarvan de bank een onderzoek heeft ingesteld naar de herkomst van de gelden of een bancaire relaties beëindigd wordt, omdat de banken de inleg van de cryptotranacties niet (meer) kunnen traceren.
Uiteraard kan openheid gegeven over het cryptovermogen boeteverlagend werken, een mogelijke strafrechtelijke vervolging voorkomen of de bankrelatie herstellen. Maar het is lang niet altijd zo gemakkelijk als in de media gepresenteerd wordt.
Het aantonen waar de inleg vandaan komt kan soms erg lastig zijn. Dit komt doordat de crypto’s misschien jaren geleden aangekocht zijn, er gemined is, de crypto’s zijn ingebracht in online gokspellen, wordt gebruikt bij gaming, er gebruik gemaakt is van airdrobs, debitcards of er verschillende trades/omzettingen (bijv. in bitcoin cash) hebben plaatsgevonden, noem maar op.
Als men alsnog openheid wil geven kan dat het beste goed voorbereid worden, waarbij alle juiste informatie verzameld en opgevraagd wordt. Het kan raadzaam zijn om dit niet alleen te doen, maar hiervoor gebruik te maken van een advocaat zodat de verbeterde aangifte niet leidt tot onnodig veel vragen en de zaak relatief snel in overleg met de Belastingdienst opgelost kan worden.